Domov » MRAV 2012

MRAV 2012

Na osnovi člena 7. In 13. Statuta Fundacije »Arheološki park: Bosanska piramida Sunca« Upravni odbor je na seji 13. Novembra 2011, odločil o začetku projekta:

MEDNARODNA DELOVNA AKCIJA PROSOVOLJCEV »MRAV BOSANSKE PIRAMIDE 2012«


Polni ime: Mednarodna delovna akcija prostovoljcev »MRAV Bosanske piramide 2012«

Datum potekanja: 3. Junij – 9. September 2012.

Organizator: Fundacija »Arheološki park: Bosanska piramida Sunca«, neprofitna organizacija registrirana z odločbo Ministrstva za pravosodje BiH za izvajanje arheoloških raziskav in zaščito kulturne dediščine na teritoriju BiH

Soorganizatorji: Občina Visoko, Turistična zveza Zečiko-Dobojskega kantona, nevladni sektor Visoko.

Opis: Organizacija prostovoljne delavna akcije z mednarodnim sodelovanjem na arheoloških lokacijah Bosanske doline piramid in urejanje turistične infrastrukture v Visokem.

Udeleženci: na stotine prostovoljcev iz na desetine držav iz šestih kontinentov v dvotedenskih izmenah .

Vodstvo projekta: (1) Vodja projekta dr. Semir Osmanagich, (2) Glavni arheolog dr. Sara Acconci i (3) Terenski vodja Admir Tatar dipl. pol.

Strokovno vodstvo: Strokovni tim Fundacije z arheologi in geofiziki iz ve držav.

Lokacija: Arheološke lokacije na katerih od leta 2006 deluje Fundacija: Bosanska piramida Sonca (»Visočica«, izven zaščitenega območja) s pripadajočimi mrežami tunelov »Ravne« in »KTK«, Bosanska piramida Lune (»Plješevica«), tumulus v Vranici, vse v Občini Visoko.

Namestitev prostovoljcev: Prostovoljci bodo nameščeni v hotelu v Visokem, »Piramida Sonca« v štiriposteljnih sobah.

Prehrana: Fundacija priskrbi zajtrk in Lunch paket za kosilo (sendvič, sadje, voda). Prostovoljci si sami priskrbijo večerjo in ostale obroke.

Zavarovanje: Vsi prostovoljci bodo zavarovani v slučaju poškodbe in potrebe bo zdravstveni pomoči.

Orodje: Fundacija priskrbi orodje in opremo za delo.

Izmene: Delo bo potekalo v izmenah po 14 dni (dva tedna) in to:
1. izmena 3. juni – 17. juni;
2. izmena 17. juni – 1 juli;
3. izmena 1. juli – 15. juli;
4. izmena 15. juli – 29. juli;
5. izmena 29. juli – 12. august;
6. izmena 12 august – 26. august;
7. izmena 26. august – 9. septembar.
Prvi dan izmene je nedelja (prihod v Visoko v popoldanskem času), zadnji dan izmene je prav tako nedelja (odhod iz Visokega v dopoldanskem času). Nedelja je nedelavni dan.

Prostovoljstvo: si prostovoljci v skladu z Zakonom o prostovoljstvu, predpisujejo Pogodbo in Izjavo o prostovoljstvu prvi dan prihoda. Število delavnih ur je 36 na teden (6 dni po 6 ur), delavni čas je od 9h-15h. prostovoljci morajo biti pripravljeni na fizično delo s pomočjo krampa, lopate, samokolnice in drobnega arheološkega orodja. Zunanje temperature so od 16-36 stopinj Celzija, v podzemnih labirintih pa 12 stopinj Celzija. Vodstvo akcije lahko v izrednem primeru odobri podaljšanje delavne akcije strokovnjakom in izredno pridnim prostovoljcem. Vodstvo akcije lahko odobri skrajšan obisk prostovoljcem (7 dni) v kolikor niso v stanju opraviti celotne izmene. Vodstvo lahko odstrani prostovoljce ki rušijo red in ne spoštujejo ali izvršujejo določenih nalog. Prostovoljci morajo biti polnoletni v trenutku prihoda v Visoko z napolnjenimi 18 leti. Ali biti v spremstvu staršev če so mlajši od 18 let. Prostovoljci so odgovorni za stroške prihoda in odhoda v Visoko.

Finančne obveznosti prostovoljcev: Prostovoljci prispevajo pri stroških svojega bivanja in to v vrednosti 18KM (9€) dnevno, oziroma 126KM (63€) ali 252KM (126€) za dva tedna. Polni iznos se plača po prihodu v Visoko. Ta iznos skupaj z vlaganji Fundacije, omogoča pokrivanje naslednjih stroškov: prenočišče (postelja, posteljnina, elektrika, voda, TV), DDV 17%, turistična taksa, zajtrk, lunch paket, zavarovanje in zdravstveni stroški, orodje, oprema, administrativni stroški.

Nadzor: Upravni odbor Fundacije odobrava Projekt, imenuje vodstvo in strokovni tim, odobrava finančni plan, sprejme zaključno poročilo.

Pričakovani efekti: druženje mladih s 6 kontinentov z mladimi iz BiH, promocija prostovoljstva v BiH in regiji, popravljanje ugleda BiH v svetu, promocija Visokega kot turistične destinacije, raziskovalni efekti v bosanski dolini piramid – -nova odkritja, združitev kulture, znanosti in turizma.

Prijave: Z obrazcem ki ga dobite na internetni strani www.piramidasunca.ba od Novembra 2011  do začetka akcije MRAV v juniju 2012.

Prijave je potrebno poslati na e-mail  mrav@piramiasunca.ba ali info@piramidasunca.ba