Domov » Izkopavanja

Važno odkritje v podzemnem labirintu

26 March 2011 3,263 ogledov

Strokovni tim Fundacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” vztrajno nadaljuje z aktivnostjo črpanja vode iz novih sekciji podzemnega labirinta “Ravne” ter čiščenja podzemnih tunelov. Tako bo napravljena še ena krožna pot v podzemnih tunelih. Ta bo spojila tretjo pot do najoddalnejšega  podzemnega prostora z vstopno sekcijo  in bo predstavljala še eno bližnjico v  kompleks  tunelov.

Kot je znano , u tretjem podzemnem prostoru, 300 m daleč od vhoda, je vodilo šest bočnih tunelov. Ko je bil odprt južni krak v mesecu  novembru 2010 ,  so tu najdene  prve proste sekcije tunelov. Sedaj je odprt eden  bočni prehodov in  po odkritih dveh metrih je križišče. Na tem križišču se nahaja struktura: položena pot/zid na naravni glineni podlagi. Ta zid je bil  popolnoma prekrit z več tisočletnim nanosom konglomerata. Napravljen je od istega materiala kot  so suhi zidovi.

Tu govorimo o zelo  važnem odkritju. Fenomen suhega zida je bil do sedaj najden v slučajih, ko so bili bočni prehodi zaprti. Njihova doba izdelave je morala biti tisoče let  kasneje, glede na gradnjo tunela in prostorov. V tem slučaju je jasno, da je bil zid napravljen pred gradnjo tunelskih mrež.

Na novo odkrita  struktura ima starost kot  megaliti K-1, K-2, K-3 in drugi, ker se nahaja  izpod konglomerata. Če je starost konglomerata 32.000 let, kot  je  radiokarbonska analiza lesa pokazala in kot  se lahko razbere iz njegove kompaktnosti, se s tem ponovno potrjuje prisotnost naprednih kultur na tleh BiH iz paleolitskega časa.